LOUGH ERNE

Lough Erne är två sjöar som ligger i Nordirland. På iriska kallas de för Loch Éirne och de ligger vid floden Erne. Sjön ligger i Fermanagh distriktet. Sjöarna är delar av floden Erne som har utvidgats. De strömmar norrut och svänger sedan västerut mot Atlanten. Den är 64 km lång och är 8 km bred på vissa ställen. Djupet ligger på 60 meter. Det finns sammanlagt 154 små öar i Lough Erne och många vikar. Det är det näst största sjösystemet på Nordirland och Ulster. På hela Irland är det fjärde största.

Lower Lough Erne är ett av de mest dramatiska naturlandskapen på Nordirland. Den bildades av en djup glacialtunnel med omfattande öppet vatten, öar till havs och den djärva branten från Magho-klipporna i söder, och sträcker sig 20 mil från Enniskillen till Rosscor.

Den södra sjön är mindre och kallas för Upper Lough eftersom den är högre uppför floden. Lower Lough Erne är mer öppet än Upper Lough. Lower Lough kallas också Broad Lough och ligger mer norrut och är större. I söder ligger 90 stycken av ögrupperna. Upper Lough Erne är en labyrint av öar och vikar. Det har ett rikt fågelliv. Flockar av svanar och knipor övervintrar där. Under våren häckar Skäggdoppingar vid sjön och vid ön Inishfendra strax söder om Crom Estate kan du se Irlands största häckningskoloni för hägrar vid en 400 år gammal Eklund.

Floden Erne är 129 km lång.

Vid blåsigt väder kan det vara svårt att navigera på den 42 mil långa Lower Lough Erne som nästan löper ända ut i Atlanten.

För länge sedan då det var svårt att ta sig fram på land var Lough Erne en viktig vattenväg mellan Donegalkusten och inlandet Leitrim. Det finns många gamla religiösa platser och andra historiska antikviteter runt dess stränder. Under medeltiden var Lough Erne en viktig väg för pilgrimsfärderna.

Crom Estate är ett lugnt landskap av öar, skog och historiska ruiner. Det ligger vid den östra stranden av Upper Lough Erne, ca 5 km väster om Newtownbutler. Du kan uppleva de gamla slottsruinerna, en gammal trädgård inhägnad av en pampig mur, idegranar och underbar utsikt över den vasskantade sjön. För att uppleva Crom från alla håll kan du hyra en roddbåt eller en motorbåt med utombordsmotor och puttra runt i Lough Erne. Det finns möjlighet att campa vid sjön men då krävs det att du bokar det i förväg hos arrangören.

Castle Crom är är privatägt och inte öppet för allmänheten.

Vid Upper Lough Erne kan du äta irländsk mat med en fransk twist på fin restaurang i en lugn sjömiljö med underbar utsikt. Kocken använder sig av egenodlade grönsaker och örter och serverar franska viner från sin vinkällare.

Vid Watermill Lodge finner du ett trevligt Bed & Breakfast boende.

Den största staden vid Lough Erne är Enniskillen. Där anordnas årligen en simtävling, Lough Erne Swim, det är distanser från 1,5 km upp till 25 km. Tävlingarna är en del av The Global Swim Series som är världens största av simtävlingar på öppet vatten.