ARDS PENINSULA

Ca 16 km öster om Belfast i Nordirland ligger Ards Peninsula. Det är ett naturreservat på en halvö med många historiska byggnader och platser. CAstle Ward, Mount Stewart House och Giant’s Ring är några av de. Allt det här ligger bara en halvtimmes bilfärd bort från Belfast stadskärna. Det är ett perfekt för en dagsutflykt.

Morne Mountains som ligger på området är de högsta bergen i Nordirland. Ett stenigt landskap som är älskat av vandrare. Förfäderna till Brontës har sitt hem här, dock i ruiner. Även om det är klippor och berg så är det absolut inte ett öde område. Det finns skogsparker, sandstränder, trädgårdar i full blom och självklart pubar för socialisering och öldrickande.

Det är två vägar som korsar Ards Peninsula: A20 som är Loughvägen och A2 som är kustvägen. Vill du ha en mer naturskön bilfärd är det A20 du ska välja. För att komma tillbaka till fastlandet i Strangford behöver du åka ca 15 minuter med bil från den södra spetsen av halvön i Portferry. Det går färjor två gånger i timmen hela dagen. Från ca 7:45 på morgonen fram till 22:45 på kvällen. Under sommaren går färjan fram till 23:15.

Foten av Mournes Mountain runt Castlewellan är perfekt för cykling, med panoramautsikt och väldigt lite trafik. Hyr en mountainbike, det finns cykelaffärer som hyr ut till hela familjen.

Ards Peninsulas sjöar och hav är en dykares dröm – anmärkningsvärt klart vatten och fullt av vrak att utforska. Ett av Europas finaste träningscenter, DV Diving, erbjuder dykkurser.

Resterna av SS Empire Tana, är synliga vid ebb vid Ballyhenry Bay, Portaferry. Ursprungligen kommer skeppet från Italien men fångades av de allierade och användes vid landstigningarna på D-dagen.

Havsfisketurer från Portaferry i Strangford Lough och längs County Down kusten organiseras. Se till att boka din plats i tid. Besök en fiskebutik för att få rätt utrustning och fiska efter regnbågsforell året runt.

En golfanläggning ligger inbäddad bland stora sanddyner med Mount Morne i bakgrunden. Denna 18-håls par-71 mästerskapsbana skapades 1889 och anses fortfarande vara bland de bästa. Priserna varierar beroende på dag och tid på året. (På vintern och tidigt på våren sjunker priserna.) Inte alltför långt borta ligger Kilkeel Golf Club, en vacker parkbana på den historiska Kilmorey Estate.

Portaferry Castle är ett tornhus från 1500-talet som byggdes av familjen Savage. Det ligger på en sluttning med utsikt över Portaferryhamnen. Det är ett enkelt, fyrkantigt tornhus. Slottet ligger nära strandpromenaden, mittemot där färjan går, intill turistbyrån.

Ballycopeland Windmill är en fascinerande upplevelse för alla åldrar: utforska ett unikt historiskt monument i fullt fungerande skick. Ballycopeland Windmill är den enda kvarvarande arbetande väderkvarnen i världen med ett komplett och fullt fungerande Hopper Roller Reefer-segelsystem. Det byggdes i slutet av 1700 eller början av 1800-talet och var i drift fram till första världskriget.

Derry Churches – Dessa förstörda kyrkor ligger en och en halv mil nordost om Portaferry på Tullymally Road, öster om A2 till Cloughey och är skyltade från Portaferry. Dessa två små kyrkor är daterade som pre-normandiska och är förknippade med Saint Cumain. Ett litet kors och huggen sten ligger i den större kyrkan och kan ses. Åtkomst sker via en grind vid vägkanten och längs en inhägnad stig. Det finns inga skyltar eller parkering vid denna ingång.