GIANTS CAUSEWAY

I Nordirland finns det ett område vid Antrimkusten som kallas för Giants Causeway. Där står fler än 40000 svarta formade basaltstenar. De uppstod för över 60 miljoner år sedan då ett underjordiskt vulkanutbrott skedde. Det utbrottet sträckte sig ända upp till Skottland där det finns liknande stenar vid Fingals grotta på ön Staffa.

Liknade har funnits på andra platser i världen som till exempel Kirkjugólf på Island och i Panská skála i Tjeckien.

Pelarna vid Giants Causeway är sexkantiga och sitter tusentals tillsammans. Formationen påminner om binas vaxkakor. Pelarna går från klipporna på kusten ner i vattnet där de försvinner.

Giants Causeway ligger på UNESCO:s världsarvslista och är det enda som Nordirland har med på den listan.

giants causeway

Det finns fler legender om du Giants Causeways skapades av den irländska jätten Finn McCool. Berättelsen handlar om jätten Finn och den skotska jätten Benandonner. Finn hade hört hur Benandonner skrattade åt honom och hans sätt att slåss. Han ville då bevisa sin styrka och bestämde sig för att slåss mot sin rival. Då skickade han ett meddelande till Benandonner fastsatt på en sten som han sedan kastade bort till Skottland. På det meddelandet stod det att han ville utmana honom. Benandonner kastade tillbaka ett meddelande om att han inte kunde anta utmaningen så långt bort över havet då han inte kunde simma. Då det inte fanns båtar som var stora nog att frakta jättarna tänkte Finns ut en annan plan då han inte tänkte låta Benandonner komma undan utmaningen. Så han skapade en bro av pelarliknande stenar åt honom. Då kunde han ta sig över havet till honom utan att bli blöt. Men när han kom fram så såg han hur stor Benandonner var och sprang då raka vägen hem och gömde sig i en spjälsäng. När Benandonner tog sig över och frågade efter Finn så svarade hans fru att han skulle vara tyst så han inte väckte bebisen i spjälsängen. När han såg FInn i spjälsängen och trodde att det var hans barn så blev han i sin tur så rädd att han sprang tillbaka till Skottland och slet upp alla stenar på vägen så att Finn inte skulle kunna följa efter honom. Enligt legenden blev ett av hålen som skapades när han slet upp pelaren fyllt med vatten och det bildade vad vi idag kallas Lough Neagh, som är de Brittiska öarnas största insjö. En annan jordklump hamnade i havet och det blev ön Isle of Man.

Att besöka Giants CAuseway är gratis men det finns extra saker runtomkring som kostar. Det finns ett museum om hur Giants Causeway skapades. Parkeringen på området är endast till för de som besöker museet. Det finns bussar som åker från museet till GIants Causeway men det är bara omkring en kilometers promenad som de flesta klarar av att gå. Det finns guidade turer som man kan betala för och då får man all information om hur Giants Causeway kom till. Det finns andra kombinerade turer som även inkluderar info om exempelvis Game of Thrones inspelningar, växt och naturliv och lokal historia.