LONDONDERRY

Londonderry är den fjärde största staden på Irland efter städerna Dublin, Belfast och Cork. På iriska heter den Doire som betyder Ekskogen. Doire Cholm Chille betyder Ekskogen i Colm Cille. Ibland kortas namnet ned till bara Derry. Det har blivit en politisk fråga, med unionister som vill ha de längre namnet medan nationalisterna förespråkar den kortare versionen. Kompromissen är att hänvisa till länet som Londonderry och staden som Derry men alla är inte heller eniga med det. Så vägskyltarna i Irland använder Derry tillsammans med det iriska namnet Doire medan när du kommer till Nordirland ser du det hela namnet Londonderry.

Londonderry är en av de äldsta bebodda platserna på hela Irland.

Londonderry ligger vid floden Foyle. Det är Nordirlands näst största stad och den har en historia som sträcker sig över 1450 år tillbaka i tiden.

Hela Londonderry omgärdas av en helt intakt mur och är ett av det finaste exemplet i Europa på hur städerna var omringade av murar.

Strax vid gränsen till Donegal County ligger järnåldersfortet Grianan i Aileach.

Derrys historia går tillbaka över 1450 år, en varaktig påminnelse om de tidiga invånarna i området är fortet från järnåldern, strax över gränsen i County Donegal, känt som Grianan av Aileach.

De flesta invånarna i Londonderry är mellan 20 och 30 år. Staden har gott om platser som de kan träffas på som pubar, barer och nattklubbar. Det finns många affärer och klädbutiker och den traditionella irländska folkmusiken spelas på många scener.

Floden Foyle delar upp staden i två delar, vattensidan och citysidan. Den östra sidan av floden kallas för vattensidan, det är traditionellt sett unionisternas hem. Västsidan är det som kallas citysidan och är hem för stadens nationalister. De flesta turistattraktionerna ligger på den västra sidan tillsammans med stadens centrum. Stadens centrum är litet och det är utmärkt för promenader.

Flodens stränder är förbundna med tre broar. Den äldsta heter Craigavon Bridge och är en bro med två våningar, som tidigare hade tåg som gick på den nedre våningen. En nyare bro är den fyrfiliga betongbron Foyle Bridge som ligger en bit ifrån stadens centrum. Gångbron Peace Bridge invigdes 2011 och den förbinder vattensidan med stadens city.

Londonderry är byggt på branta kullar så för att ta dig runt hela stan och se alla sevärdheter blir det att gå uppåt och nedåt mycket. Var extra varsam när det är kallt ute då det kan bli ganska halt i backarna.

Den engelska Derry-accenten kan vara ganska svår att förstå om du inte är van vid engelska. En Londonderry-bo talar ganska högt och snabbt. Men när de märker att du inte är därifrån brukar de anpassa språket så att du kan hänga med, var inte rädd för att be dem sakta ner lite när de pratar obegripligt.

Det är under helgerna som Londonderry’s nattliv vaknar till. I veckorna ligger det mest fokus på studenternas utekväll på puben. Waterloo Street och Strand Road är de gatorna med mest att erbjuda. Det finns många pubar att besöka men tyvärr erbjuder de flesta mest de internationella bilmärkena istället för de inhemska irländska ölsorterna.