BELFAST

Belfast är Nordirlands huvudstad och det bor ca 300000 människor där. Nordirland är en av de fyra delarna som tillhör Storbritannien.

Under 1800-talet var Belfast en mycket rik stad som levde på sina industrier. De två viktigaste var linneproduktion och skeppsbyggen. Männen tog anställning på skeppsvarven medan kvinnor och barn sattes i arbete på linnefabrikerna. Belfast fick smeknamnet Lineopolis då de stod för den mesta delen av världens linneproduktion.

Symbolen för Belfast är en sjöhäst pga stadens marina historia med skeppsbyggen av exempelvis Titanic.

I hamnen står Irlands högsta byggnad. Det är Obel Tower som är 89 meter högt. Det är inte speciellt högt i jämförelse med andra byggnationer runt om i världen men det är också vanligt i Nordirland att inte bygga så högt. Oftast finns det bara några våningar i de flesta byggnaderna.

Från 1968 fram till 1998 pågick den Nordirländska konflikten även kallad “the Troubles”. Det var konflikter mellan landets katoliker och protestanter och konflikten ledde till många attentat och bombningar och gjorde Belfast till en mycket farlig och ovälkomnade stad under 30 år. The Europa Hotel är världens mest bombade hotel som utsattes för attentat hela 36 gånger under the Troubles. Det var det hotellet som alla journalister bodde på när de besökte Belfast. Deras närvaro var inte välkommen där så bomberna skickades som en välkomstpresent och varning till att de skulle hålla sig borta. Syftet var dock inte att döda dem så hotellet fick alltid en varning 20 minuter innan bomben skulle smälla så de hann att evakuera alla i tid. Tillslut ville ingen bo på hotellet längre trots att de reparerade alla skador som bomberna åsamkade förrän USA`S dåvarande president Bill Clinton bestämde sig för att besöka Belfast och hotell Europa år 1994. Efter det vände det och hotellet började besökas av gäster igen. Under the Troubles utlöstes 45000 bomber i bara Belfast.

Långfredagsavtalet skrevs på i Belfast och var det som startade fredsprocessen i Nordirland. The Troubles fick ett slut efter 30 år och en ny början tog fart.

Idag är Belfast en mycket modern stad. Titanic Studios är en av europas största filmstudior och succeer som Game of Thrones har haft sina inspelningar där.

Belfast heter Béal Feirste på iriska. Namnet kommer från floden Farset som nu är mestadels omledd i rör under staden. Staden är 115 km² stor. Tunnelbanan i Belfast är en av världens modernaste och är också det bästa och billigaste sättet att ta sig runt i staden på.

Belfast City Airport ligger bara 5 km från Belfast stadskärna. Flera av de större flygbolagen har turer till Belfast från många platser i världen. Från flygplatsen finns det bra bussförbindelser in till stan. För att flyga från Sverige behöver du ha med dig ditt pass då Nordirland är med i EU men inte i Schengensamarbetet.

Det är lätt att ta sig till Belfast till sjöss, det finns turer både från Skottland och England. De snabbaste rutterna tar bara en timme med båt.

I Belfast stadskärna finns det gott om pubar och restauranger där du kan prova på landets läckerheter i form av både mat och dryck.