DUNLUCE CASTLE

Dunluce Castle ligger på Antrim-kusten i Nordirland. Slottet ligger cirka 3 mil utanför byn Portrush, och alla kustbussar stannar vid detta stora landmärke. Slottet ligger en snabb bilresa från Bushmills – lägg bara in 87 Dunluce Road i din GPS för att hitta den utanför A2.

Dunluce Castle står längst ut på en stenig skogsudde och blickar ut över den norra kanalen. För att ta sig till slottet får du ta dig över den bro som förbinder slottet med fastlandet. Slottet byggdes under medeltiden och idag är slottet förstört men har kvar sina runda hörntorn och ytterväggar. När slottet byggdes på 1200-talet byggdes det på en plats som det tidigare hade stått ett viingafort. Det var earlen av Ulster, Richard de Burgh som uppförde Dunluce Castle.
dunluce castle

År 1513 ockuperades slottet av familjen MacQuillian, senare togs den av klanen MacDonnell som ändrade lite på stilen och skapade en mer skotskt stil på slottet år 1584. År 1641 brändes slottet och dess trädgårdar ner. Slottet tillhörde MacDonnells fram till slutet av striden vid Boyne 1690 då slottet föll och lämnades övergivet.

Idag erbjuds guidade turer på dagarna. Det finns både historiska och arkeologiska utställningar som visas för allmänheten. Dubbelkolla alltid med någon turistbyrå innan du planerar ditt besök dit för att få rätt infomation om öppettider och visningar. De tar ut en inträdesavgift för att besöka slottet.

Dunluce Castle var med i Jackie Chan filmen “The Medallion” från 2001.

Den ikoniska ruinen av Dunluce Castle vittnar om en lång och tumultartad historia. Det finns en legend som berättar om hur endast en liten pojke ur kökspersonalen överlevde en incident när hela slottets kök störtade ner i havet en stormig natt år 1639.

På 1600-talet var Dunluce platsen för etablering av en liten stad 1608. Besökare kan utforska resultaten av arkeologiska utgrävningar inom kullerstensgatorna och stenhandlarhusen i den sedan långt övergivna Dunluce Town.

Närliggande Magheracross utsiktsplats och picknickområde är en utmärkt plats att stanna och njuta av det fantastiska kustnära landskapet, det missas ofta när man reser med bil längs kustvägen.

Det finns en kostnadsfri Dunluce Castle-app för iPhone- och Android-enheter som finns tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play. Appen använder datorgenererade bilder (CGI) för att visa hur slottet skulle kunnat sett ut på 1500- och 1600-talet. Det gör det lättare att kunna föreställa sig hur den nu förstörda strukturen på slottet en gång sett ut.

Det finns en parkering nära besökscentret, samt ett litet tecafé som heter Wee Café för snacks och drycker.

På grund av slottets pampiga ruiner har det använts i många filmer och tv-serier för att skapa extra dramatiska scener med en otrolig omgivning.

Den dagliga Game of Thrones-turnén från Belfast stannar vid Carrickfergus Castle som det första stoppet innan den tar kustvägen till Giants Causeway och sedan besöker de det här berömda slottet – Dunluce Castle.

Det här underbara slottet är omgivet av klippor på tre sidor och det finns en flykttunnel under slottet som leder ut till havet.

Besökare kan utforska slottet och grunderna och se de arkeologiska utgrävningarna som pågår i den lilla byn som ligger intill slottet.